Det första vi möttes av när vi klev in på Niklas (som är restauarangen man går igen om till utestället Kåken som jag aldrig förstått hur folk hittar till) var en väldigt käck norrman som glatt visade oss till bordet. Vi har ett väldigt stort sällskap så vi hade bokat hela menyn innan, som var en Jämtlandsmeny, men några var försenade pga tågstrul men vi fick ändå invänta dem innan de ville börja servera oss rätterna. Det kan jag tycka är lite oflexibelt då det handlade om att göra ett par av rätterna lite senare i stället för att tjugo hungriga damer skulle få sitta och vänta en timma på att få in förrätten.

När den kom fick vi gravat reninnanlår med purjolöksaska, Karl-johan & svartvinbärsvinaigrette till förrätt som var en väldigt smakrik med trevliga smakkombinationer och liten nog att reta smaklökarna inför huvudrätten. Till förrätten rekommenderade de en pinot noir som passade utmärkt i sin lätthet.

Huvudrätten bestod av sotad röding med bakad purjolök, rostad jordärtskockskräm och jordärtskockschips. Jag som vuxit upp i JÄmtland har dock ingen minne av att vi åt så värst mycket jordärtskocka men dock en hel del röding. Det var oavsett väldigt gott och vackert upplagt och hjortron till var en oväntad vinnare. De rekommenderade chardonnay och det var ett kraftigare vin med mycket smak av ekfat som passade bra till fisken.

Till efterrätt fick vi hjortron, glass, rostade sötmandlar och smörkola som var en väldigt delikat efterrätt som pricken över i, precis som det ska vara. Så jag kan varmt rekommendera ett besök med stora grupper på Niklas trots att de var lite petiga med att laga till ett par eftersläntrare.

Regeringsgatan 66, City