Gondolen

Eriks Gondolen är nog den restaurang i Stockholm som har en av stadens vackraste utsikter och är nästan magisk vid solnedgången. Det är tur att man kan gå dit och bara ta en drink i baren om man vill njuta utan att behöva äta varje gång, men om man kan det så är det väldigt mycket värt pengarna. Gondolen är fine dining på riktigt men det kostar därtill. Det märks att Erik är från Västkusten för det är mycket fokus på fisk och skaldjur även om det även serveras högklassiga kötträtter men som även har en havskänsla, så man ska väl kanske säga att maten är medelhavsinspirerad snarare än västkustinspirerad.

Till förrätt åt vi citrusmarinerad pilgrimsmussla, grillad bläckfisk, blomkål med en rökt majonnäs. Det var en lyxig och härlig rätt men jag vi hade svårt att uppfatta det rökta i majonnäsen. Till det drack vi en fräsch och blommig pinot gris från Alsace.

Huvudrätten bestod av pancettastekt kummel med grillad pilgrimsmussla, ärt- och persiljekräm, kronärtskocka och en härlig smörsås.  Till vår lycka passade vårt favoritvin även till den rätten så vi fortsatte med den ljuvliga pinot grisen. Det var en rätt mastig rätt med allt smör men helt ljuvlig och fisken var så färsk att den smälte på tungan. Kronärtskockan friskade upp rätten lite och var en härlig fräschör som bröt av smörsmaken lite på ett bra sätt.

Personalen är riktigt proffsiga men inte helt pålästa om vinlistan och kanske lite stela, vilket kanske hör till en lyxrestaurang men vi föredrar nog lite mer personliga servicer som bjuder lite på sig själv och får gästen att känna sig bekväm.

Stadsgården 6, Södermalm (Slussen)