Folkbaren är en liten pärla på Hornsgatan och ligger, som man kanske hör på namnet, i anslutning till Folkoperan. Lite otydligt kanske det var vid ingången att restaurangen var en trappa upp, så om någon spontant kommer in i bardelen så uppfattar man nog inte att det finns en mysig restaurang en trappa upp. Det var dock fullbokat när vi var där så de har troligtvis inga problem med att hitta matgäster.

Servitrisens tajmning var slående perfekt och kanske beror det på att hon kändes lite nervös och ville verkligen göra sitt yttersta för oss, eller så är hon rätt och slätt en fantastisk servitris. Vi beställde in oliver och pimientos till förrättssnacks och deras berömda Moule Paulette och FB’s cheeseburger till huvudrätt samt en flaska Pinot gris från Alsace. Deras pimientos var magnifika! Lite lätt varma och med saltet perfekt sprinklat över dem, verkligen en perfekt aptitretare tillsammans med en mixad blandning av oliver i citron och rosmarin.

Moule Paulette var en härlig kastrull med musslor i en krämig vitvinssås och till det kom pommes frittes och en syrlig aioli. Musslorna var perfekt kokta och de hade fått till sältan helt ok. De erbjöd oss en brödkorg redan när vi kom där det fanns bitar av vitt bröd som är lite av en personlig favorit att doppa i den goda soppan, för jag föredrar det framför pommes frittes till musslor. Men annars var de också härligt krispiga och aiolin syrlig och bröt av den krämiga smaken av grädde som musslorna var kokade i. En helt klart godkänd moules frittes!

FB’s Cheeseburgare var gjord på högrev och stekt efter din egen önskan och är verkligen en ostburgare eftersom den kommer invept i smält vällagrad cheddarost. Till cheeseburgaren kom sidfläsk, pommes frittes, peppardressing och den klassiska saltgurkan. En klart godkänd cheeseburgare.

Services var verkligen spotless förutom att jag har en fabless för servitörer och servitriser som är lite personliga och bjuder på sig själva, det var något jag saknade hos personalen på Folkbaren men det är kanske en mognadsfråga och de var rätt unga. Maten var helt ok men inget man går och skryter om, utan mer som en härlig och mysig kvarterskrog man går till om man vill veta vad man får utan överraskningar.

Hornsgatan 72, Södermalm