Det börjar bli svårare och svårare att spontant gå ut för att äta i Stockholm, bordsbokning krävs för att få plats på de bättre restaurangerna i city och särskilt i julbordstider. Ett ställe man däremot nästan alltid får plats på (jag undrar om jag kommer ånga att jag outat det här nu) är Berns Bistro & Bar i Berzelii park. Det är en mysig liten bistro mitt i parken med en liten och väldigt fransk meny,

Det var ovanligt fullt när vi var där men lyckades ändå få oss ett litet bord och en mysig servitör, vilket hör till det ovanliga om man hade varit i Frankrike. På menyn till förrätt fanns en rätt med sniglar, grodor i vitlökssmör och rökt fläsksida som vi var tvugna att prova, ingen av oss hade testat dessa franska delikatesser tidigare. Till detta ett glas champagne så klart! Ett varmt fat med smarrigheterna kom in och det var helt klart godare än jag kunnat föreställa mig, det vattnas till och med i munnen när jag skriver om det. Allt simmade i fett och det var kanske det som gjorde smaken så delikat men något jag kan bekräfta är att grodlår smakar som kyckling. När vi girigt rensat de små benen från kött doppade vi brödet i såsen som var kvar tills allt var barskrapat, ja det här kommer jag äta många gånger till!

Till huvudrätt åt vi konfiterad anka med apelsin och surkål samt musslor med pommes strips och aïoli. Ankan var riktigt mör och god och den syrliga surkålen bröt av den feta anksmaken på ett fräscht sätt och apelsinen var verkligen pricken över i. Till det serverades en pinot noir från Alsace. Musslorna var väldigt små för säsongen soppan var väldigt god även om jag är en som gillar en skvätt grädde i. Aïolin var väldigt len i sin smak och pommes hade bra krisp, klart en av de bättre musslorna i stan. Till det hela serverades en väldigt god Riesling.

Det var ett mycket trevligt besök och lagom avslappnat vilket man kanske inte hade väntat sig av ett ställe som hör till Berns. Vi kommer helt klart gå dit och äta förrätten igen men då kommer jag inte dela med mig!

Berzelii park 10, Norrmalm