Adam/Albin är en av 2016 IT-ställen, det är en restaurang många talat om att man bara måste besöka så det klart att vi tog oss dit. Min vän kom dit lite tidigare än mig men fick inte hänga av sig eller sätta sig vid bordet innan jag hade kommit, utan fick vänta på en soffa i ett litet rum innan själva matsalen. När jag kommit fick vi hänga av oss och blev visade till ett tjusigt hörnbord med utsikt över matsalen, det var väldigt trevligt. Vi blev direkt tillfrågade om vi ville ha något att dricka till att börja med och föreslog ett glas champagne och det lät bra tyckte vi. Ganska direkt kom de med menyn och upplägget är 5 serveringar för 795 kr, det är vad som erbjuds men man får välja mellan tre olika rätter per servering förutom den sista där det fanns två desserter att välja mellan. Alternativen var en kött, en fisk och en vegetarisk på de övriga. Innan det hela serverar lite snacks och de får man inte veta innan vad de är utan de frågar om man har någon allergi och sedan kommer maten.

Innan vi ens hunnit titta på menyn kommer servitören och frågar om vi vill välja till en eller två rätter till utöver det som finns på menyn för en drygt 200 kr per rätt. Vi frågade om inte fem rätter kommer mätta oss eller hur det kommer sig att de kommer och frågar det innan vi ens fått en snacksen. Servitören sa att vi säkert kommer bli mätta men om man vill ha något, ja vi sa att det kan vi väl få fundera på när kommit in en del i menyn i så fall och sett hur stora serveringarna var. Vi valde i alla fall inte att lägga till de extra rätterna och jag kan nog tycka att erbjudandet var lite märkligt att få så direkt innan man ens valt sina rätter ut menyn.

Sedan kom det in två serveringar av snacks varav en bestod av två små rätter. Det bestod av rädisor, krämig ost och en röra på kaviar som man skulle ha på ett friterat bröd. Det var väldigt gott och riktiga små aptitretare som fick oss att bli förväntansfulla inför övriga menyn. Servitören kom sedan och undrade vilket vin vi ville ha till vår meny. Vi hade valt en blandning av fisk och kött så vi frågade vad de rekommenderade oss att ta, för det viktigaste för oss var att det passade maten. De hade inget paket och kunde om vi ville servera på glas men vanligast var att man delade en flaska. Vi tyckte det var lite märkligt att en flaska skulle passa till alla våra rätter men enligt honom så fanns det gott om viner på deras lista varav alla passade till alla rätter. Vi sa ok, ta in vinlistan så tittar vi på det. Medan vi beskådade vinlistan kom han än en gång in med en lapp där de hade listat de viner de bara hade någon flaska kvar av och undrade om vi ville ha någon av dem. Vi sa än en gång att vad vi vill ha är vin som passar maten och det gör de flesta på listan enligt honom, det beror på vad vi gillar för typ av vin?! Han kommer till sist med en flaska som de bara har en kvar av och frågar om vi är intresserade av den. Vi frågar återigen om den passar bäst till det vi ska äta, lite undvikande säger han att den kommer från Portugal och innehåller fyra olika druvor. Han frågar vilket vin vi vanligtvis dricker och jag säger Riesling från Tyskland brukar vara en favorit men jag tror inte att den passar till lamm men jag gillar inte chardonnay så mycket, så det vill vi gärna undvika men annars är jag öppen för förslag. Han föreslog vinet från Portugal och vi sa att det kör vi på då – det var tungt, ekigt och hade allt i ett chardonnay som jag just nu har svårt för.

Maten kom sedan in i rätt lagom stora portioner för att hinna njuta lite och smaka av varandra. Vi åt bland annat, strimlad bläckfisk, friterad hälleflundra, vaktel, råbiff, lamm och efterrätter med äppelmaräng och persikor. Maten och smakerna var härligt kombinerade förutom vaktelrätten som var extremt tung. Vi blev så mätta på de fyra första rätterna att vi fick en liten paus innan efterrätten som tur var. Sedan blev det bråttom, vi blev erbjudna kaffe som vi tackade nej till och då kom servitören direkt med notan trots att vi precis fått in efterrätten och hade ganska mycket vin kvar. När vi inte lagt fram våra kort kom han och påminde oss om att betala så vi fick snabbt ordna med det och försöka svepa vinet som var kvar. Utkörda stod jag och väntade på min vän som var på toa innan vi skulle gå och fick höra hur ett annat par som ätit samtidigt med oss blev erbjudna att ta en drink i deras bar som var alldeles vid ingången innan de gick vidare, de hade bland annat en egen gin och tonic som var bra för matsmältningen. Vi hade haft en stor förståelse för om de behövde vårt bord, men varför blev vi inte erbjudna att avsluta vårt vin i baren? Väldigt besvikna över de dåliga vinkunskaperna och att vi blev utkörda så abrupt så hoppas vi att Adam och Albin börjar se över sin personal lika noggrant som sina råvaror i maten, för maten var utsökt men serveringen var rutten.

 

Rådmansgatan 16, Östermalm